Tuesday, September 18, 2007

Tazkirah ringkas

Salam’alaik.. ;)

Penat btl hari ni.. knape ye? Huhu.. mgkn sbb hr ni nad full strengh dkt office.. tekun bt keje, nak kejar dateline.. dpt task baru khamis lps utk submodul bg system data entry SPMPP guna vb.NET. 1st time guna language ni.. weekend lps je spent rm133.10 untuk buku rujukan.. huhu. Ilmunye psl.. its ok la..

Mm, hr ni multitasking.. smbil buat data entry, smbil brainstorm sndri2 utk persmbhn multimedia AGM jaringan siswazah malaysia (JASA). Kejap2 tkn keyboard, kejap lg pgg pen.. Utk pengetahuan shbt2, JASA (sebuah NGO @ badan professional Islam yg nad anggotai, ditubuhkan dgn objektif dakwah, kebajikan, perkhidmatan sukarela dan latihan) akan mengalami peralihan sesi kepimpinannya pd 27/10 ni, insyaAllah. jadi kepada smua ahli2 JASA, anda dijemput hadir ke AGM dan jamuan raya JASA pd tarikh tersebut. Info lanjut blh check dlm e-group jasa ye.. nak kna emailkan hsl brainstorm sat lg pd ketua unit.. sambil2 tu fkr2 jgk mcm mana nk settlekn error2 pd coding vb tu.. huhu

Hr ni berlainan skt dr hr2 sblm, stlh 2 bulan bekerja dgn aljaroom resources sdn bhd, hari ni bt pertama kali kmi staff2 aljaroom cwgn putrajaya seramai 5 org, dikumpulkn utk mendgr sdkt tazkirah olh en wan (partner big bos) smperna Ramadhan..tazkirah bertajuk “kesilapan kerap muslim di Ramadhan” menurut en wan sbnrnya sblm2 ni stp hr jumaat, mnjadi kelaziman untuk staff berkumpul mendengar tazkirah ringkas.. tapi dsbbkn sbk dgn projek, sistem tazkirah terhenti seketika.. insyaAllah semperna bulan Ramadhan yg mulia ini, sistem pengisian ni akan d wjdkn kembali.. stp hari sblm zohor.. insyaAllah.. Alhamdulillah.. teringat zmn2 kampus.. last weekend sepatutnya nad ikut 1 prgm tarbiyyah.. tapi dsbbkn ada perkara yg x dpt d elak, nad terpaksa skip.. terubat skit hati bila ada pengisian mcm ni.. alhamdulillah, hopefully dgn adanya usaha sebegini dgn rahmat Allah s.w.t , aljaroom akan trs maju dgn pekerja2 yg berilmu, mantap dn berkualiti.

ni apa yg dibincangkan semasa pengisian siang tdi, x slp pnh klr dalam akhbr, apa pn mdh2 dapat sdkt manfaat :)

>> Kesilapan Kerap Muslim di Ramadhan

>> Oleh Ust Hj Zaharuddin Hj Abd Rahman

Pada hemat saya, kita bolehlah mengatakan bahawa objektif atau sasaran yang perlu dicapai oleh Muslim di bulan Ramadhan ini kepada dua yang terutama. Iaitu taqwa dan keampunan. Perihal objektif taqwa telah disebut dengan jelas di dalam ayat 183 dari surah al-Baqarah. Manakala objektif 'mendapatkan keampunan' ternyata dari hadith sohih tentang Sayyidatina Aisyah r.a yang bertanya kepada nabi doa yang perlu dibaca tatkala sedar sedang mendapat lailatul qadar. Maka doa ringkas yang diajar oleh Nabi SAW adalah doa meminta keampunan Allah SWT.

Bagaimanapun, kemampuan untuk mendapatkan kesempurnaan pahala ramadhan kerap kali tergugat akibat kekurangan ilmu dan kekurang perihatinan umat Islam kini. Antara yang saya maksudkan adalah :-

1) Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam). Perlu diketahui bahawa sesiapa yang batal puasanya dengan sengaja tanpa uzur seperti mengeluarkan mani secara sengaja, merokok, makan dan minum. Ia dilarang untuk makan dan minum lagi atau melakukan apa jua perkara yang membatalkan puasa yang lain sepanjang hari itu. (Fiqh as-Siyam, Al-Qaradawi, hlm 112). Ia dikira denda yang pertama baginya selain kewajiban menggantikannya kemudiannya. Keadaan ini disebut di dalam sebuah hadith, Ertinya : "sesungguhnya sesiapa yang telah makan (batal puasa) hendaklah ia berpuasa baki waktu harinya itu" (Riwayat al-Bukhari)

2) Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam . Jelasnya, individu yang melakukan amalan ini terhalang dari mendapat keberkatan dan kelebihan yang ditawarkan oleh Nabi SAW malah bercanggah dengan sunnah baginda. "Sahur" itu sendiri dari sudut bahasanya adalah waktu terakhir di hujung malam. Para Ulama pula menyebut waktunya adalah 1/6 terakhir malam. (Awnul Ma'bud, 6/469). Imam Ibn Hajar menegaskan melewatkan sahur adalah lebih mampu mencapai objektif yang diletakkan oleh Nabi SAW. (Fath al-Bari, 4/138)

3) Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain . Ini satu lagi kesilapan umat Islam kini, waktu tersebut pada hakikatnya adalah antara waktu terbaik untuk beristigfar dan menunaikan solat malam. Firman Allah ketika memuji orang mukmin ertinya : " dan ketika waktu-waktu bersahur itu mereka meminta ampun dan beristighfar" (Az-Zariyyat : 18)

4) Menunaikan solat witir sejurus selepas terawih . Menurut dalil-dalil yang sohih, waktu yang terbaik bagi solat witir adalah penutup segala solat sunat di sesuatu hari itu berdasarkan hadith ertinya "Jadikanlah solat sunat witir sebagai solat kamu yang terakhir dalam satu malam". (Fath al-Bari, no 936). Sememangnya tidak salah untuk melakukan witir selepas terawih, cuma sekiranya seseorang itu yakin akan kemampuannya untuk bangun bersahur dan boleh melakukan solat sunat selepas itu, maka adalah lebih elok ia melewatkan witirnya di akhir malam.

5) Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. Ia adalah satu kesilapan yang maha besar. Memang benar, solat bukanlah syarat sah puasa. Tetapi ia adalah rukun Islam yang menjadi tonggak kepada keislaman sesorang. Justeru, 'ponteng' solat dengan sengaja akan menyebabkan pahala puasa seseorang itu menjadi 'kurus kering' pastinya.

6) Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih . Ini jelas suatu kelompongan yang ada dalam masyarakat tatakala berpuasa. Ramai yang lupa dan tidak mengetahui kelebihan besar semua solat fardhu berbanding solat sunat, teruatamnya solat subuh berjemaah yang disebutkan oleh Nabi SAW bagi orang yang mendirikannya secara berjemaah, maka beroleh pahala menghidupkan seluruh malam.

7) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah . Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu ( samada lelaki atau wanita) hadir ke masjid adalah untuk meriah dan bukannya atas dasar keimanan dan mengharap ganjaran redha Allah sebagaimana yang ditetapkan oleh Nabi SAW di dalam hadith riwayat al-Bukhari. Maka, "Sesungguhnya sesuatu amalan itu dikira dengan niat". (Riwayat al-Bukhari)

8) Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa. Sedangkan, kerja yang kita lakukan di pejabat dengan niat ibadat pastinya menambahkan lagi pahala. Justeru, umat Islam sewajarnya memperaktifkan produktiviti mereka dan bukan mengurangkannya di Ramadhan ini.

9) Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat . Sedangkan Imam As-Sayuti menegaskan bahawa hadith yang menyebut berkenaan tidur orang berpuasa itu ibadat adalah amat lemah. (al-Jami' as-Soghir ; Faidhul Qadir, Al-Munawi, 6/291)

10) Menganggap waktu imsak sebagai 'lampu merah' bagi sahur . Ini adalah kerana waktu imsak sebenarnya tidak lain hanyalah 'lampu amaran oren' yang di cadangkan oleh beberapa ulama demi mengingatkan bahawa waktu sahur sudah hampir tamat. Ia bukanlah waktu tamat untuk makan sahur, tetapi waktu amaran sahaja. Lalu, janganlah ada yang memberi alasan lewat bangun dan sudah masuk imsak lalu tidak dapat berpuasa pada hari itu. Waktu yang disepakti ulama merupakan waktu penamat sahur adalah sejurus masuk fajar sadiq (subuh). (As-Siyam, Dr Md 'Uqlah, hlm 278)

11) Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat . Ini nyata apabila ramai antara wanita walaupun siap bertelekung ke masjid, malangnya kaki dan aurat mereka kerap terdedah da didedahkan berjalan dan naik tangga masjid di hadapan jemaah lelaki. Tatkala itu, fadhilat mereka solat di rumah adalah lebih tinggi dari mendatangkan fitnah buat lelaki ketika di masjid.

12) Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka . Ini satu lagi jenis kerugian yang kerap dilakukan oleh umat Islam. Nabi SAW telah menyebut :-

Ertinya : "Tiga golongan yang tidak di tolak doa mereka, pemimpin yang adil, individu berpuasa sehingga berbuka dan doa orang yang di zalimi" ( Riwayat At-Tirmizi, 3595, Hasan menurut Tirmizi. Ahmad Syakir : Sohih )

Selain itu, doa menjadi bertambah maqbul tatkala ingin berbuka berdasarkan hadith.

Ertinya : "Sesungguhnya bagi orang berpuasa itu ketika berbuka (atau hampir berbuka) doa yang tidak akan ditolak" ( Riwayat Ibn Majah, no 1753, Al-Busairi : Sanadnya sohih)

3 comments:

atoksyah said...

Assalamu'alaikum..

Rindukan Aljaroom, so search le tru Google. X sgka lak ketemu blog successor.

Well, wish u all d best. ALjaroom mmg company yg best, & mgkn ssh nk ketemu company sebegini.

Smpaikan slm kpd staff aljaroom.

Wassalam.

syuhada said...

w'slm

atoksyah ni mantan pekerja la ye..
thx. insyaAllah (^_^)

Anonymous said...

In it something is. Clearly, many thanks for the help in this question.